Cauta rapid aici ↑

Jquery Selectori si Evenimente

Jquery Selectori

Selectorii in limbajul Jquery sunt o parte foarte importanta si prin acestia putem selecta diferite elemente HTML fara a ne mai folosi de anumite atribute ale acestora, desi in cele mai multe cazuri vom selecta elementele HTML dupa acestia.

Selectorii in Jquery sunt de cele mai multe ori tag-urile HTML, id-urile sau clasele CSS, pe care ne dorim sa le afectam la anumite evenimente ale vizitatorului paginii noastre web. Urmatorul exemplu poate fi descris si asa.

In momentul in care documentul a fost incarcat complet si se efectueaza click pe elementul button, button-ul (reprezentat de cuvantul this pe linia urmatoare si in cadrul metodei click) sa fie ascuns intr-o secunda (fiecare secunda are 1000 milisecunde).

Putem merge mai departe si sa ascundem un alt element si la apasarea aceluiasi buton.

In exemplul de mai sus vor fi ascunde toate elementele ce reprezinta un paragraf si daca ne dorim sa ascundem doar un anume paragraf din mai multe sau orice altceva ne dorim, atunci putem sa ii atribuim acelui paragraf un ID cu o valoare unica, iar in Jquery vom pune in locul elementului de paragraf, caracterul diez [ # ] urmat imediat si fara spatiu de valoarea id-ului. In acest mod putem ascunde toate elementele ce au in componenta o clasa CSS anume, doar ca in acest caz vom folosi caracterul punct [ . ]

Jquery Evenimente

Evenimentele in Jquery sunt reprezentate de ceea ce va face un utilizator cu mouse-ul pe pagina web si sunt identice ca la limbajul JavaScript. In limbajul Jquery aceste evenimente sunt echivalente cu anumite metode (functii). Mai sus am facut deja cunostinta cu metoda click si prin acesta am facut sa dispara mai intai butonul pe care sa apasat si mai apoi paragraful de sub el.

Metoda de lucru

Cel mai bine este sa separam toate limbajele noastre intre ele pe cat de mult posibil. Asa cum am invatat sa declaram in limbajul CSS toate stilurile noastre CSS intr-un fisier extern, tot asa vom face si cu limbajul Jquery. Toate script-urile vor fi scrise intr-un fisier extern cu extensia .js iar in documentul HTML vom avea grija sa facem legatura catre acesta tot in zona de head si sub link-ul ce face mai intai legatura catre libraria Jquery de pe site-ul Google. Pentru o viteza mai rapida a browserului putem pune link-urile noastre in zona de footer a documentului HTML.